Κάν'το όπως οι Έλληνες και στις ταινίες !

 Σίγουρα μέχρι το τέλος της χρονιάς θα δούμε κι άλλες κινηματογραφικές δουλειές από τα χέρια ταλαντούχων Ελλήνων. Όμως, μέχρι σήμερα μοιράζομαι μαζί σας τρία δείγματα ταινιών, εξαιρετικής ποιότητας, που με έκαναν να θαυμάσω τις ελληνικές παραγωγές λίγο παραπάνω.

1) Νοτιάς

Είναι από αυτές τις αινιγματικές ταινίες που ταυτόχρονα αποτελούν τεράστια πηγή σκέψης. H ιστορία, τα βιώματα, τα όνειρα που κουβαλάει καθένας στην "πλάτη" του, την καρδιά του, το μυαλό του είναι μοναδικά, αλλά όλα αυτά μπορούν να τον συνδέσουν με τους άλλους. Η οπτική που παρατηρεί καθένας τον κόσμο μπορεί να διαφέρει ή να συμβαδίζει με των άλλων. Η ζωή, όμως, ως ένα παιχνίδι πραγματικότητας και ταξιδιών... του μυαλού, στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, μπορεί να μας διδάξει τι χρειάζεται κάποιος σε οποιαδήποτε εποχή. Αυτά είναι: το θάρρος της γνώμης, την τέχνη του να αποτυπώνει την κάθε στιγμή ως εμπειρία και να αλλάζει μερικά πράγματα αρκεί να μην αλλάζει τον τρόπο, που κάποια άλλα, έχουν ειπωθεί.

 

2) Ουζερί Τσιτσάνης

Θα ταξιδέψετε στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής κατοχής του 1942-3. Στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της τότε εποχής, όπου σε ένα αγωνιώδες και συγκινητικό, μουντό, σκηνικό, Εβραίοι και Χριστιανοί παλεύουν για τη ζωή τους. Για την ακρίβεια, ισορροπούν επικίνδυνα ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Μέσα σε όλα αυτά, ο καλλιτέχνης ανησυχεί να βρει το ρόλο του και βρίσκει τη λύση στη δημιουργία. Οι έντονες διαφορές ανάμεσα σε θρησκείες , λαούς και ανθρώπους φαίνονται ανίσχυρες μπροστά στον κυρίαρχο έρωτα. Βέβαια, υπάρχει ένας παράνομος έρωτας στην ταινία και ένας καταδικασμένος έρωτας. Ή μήπως δύο; Η ταινία θα σας καθηλώσει.

 

3) Ένας άλλος κόσμος

Στην ταινία θίγεται το προσφυγικό, ο φασισμός, η κατάθλιψη, το πρόβλημα των απολύσεων στον εργασιακό τομέα, η αυτοκτονία, η ποιότητα ζωής ατομικά, όπως επίσης, η κρίση στο θεσμό της ελληνικής οικογένειας. Υπάρχει συγκίνηση, χιούμορ και ανατροπές. Το μοτίβο του Επιταφίου μας βάζει σε υποψίες για έναν θάνατο που έρχεται και μας κάνει να περιμένουμε μια ανάσταση. Είναι υπέροχα δεμένη η πλοκή υπό το μύθο του θεού Έρωτα. Επίσης, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός ο τρόπος που αποκαλύπτεται η σχέση που ενώνει τα τρία ζευγάρια της ταινίας. Αναδεικνύεται, αφενός, η ομορφιά της Αθήνας, αφετέρου, το γεγονός ότι ως πόλη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του αντικτύπου των πολιτικών και των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών στη ζώνη της Ευρώπης. Εξαιρετικές μουσικές επιλογές, υπέροχες οι ερμηνείες των ηθοποιών.  Στο τέλος αναρωτιέσαι: μήπως έχουμε βάλει λάθος προτεραιότητες , μήπως οι ίδιοι δε δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να αναπνεύσει... να ζήσει ευτυχισμένος και ερωτευμένος, είτε με πολλές ανέσεις είτε με λιγότερες;

 

Επιμέλεια,

Δήμητρα Κανατσέλη

 

STAR FM 92.9 © 2014 - Web & Art Desing by Ιωάννης Γιαννούσης // Web Development by Ιωάννης Γιαννούσης